Paris courthouse building 

The courthouse in Paris is part of the tradition of judicial architecture.

The building was designed as an open, functional and generous act where natural light is everywhere to make it a solemn and human monument. It revolves around two large separate entities, linked for functional aspects by a connecting building.

All of the courtrooms and reception areas are organized around a large majestic nave, peaceful, accessible to all, bathed in light. This entity, located in the foreground on the forecourt, offers a transparent facade on the city side, protecting and allowing natural light to be used in the courtrooms.

Of great general coherence, this building offers on the civil side a morphology of cantilevered boxes making it possible to suggest and distinguish from the outside, the criminal part from the civil part.

The high rise, topped with an identifiable and remarkable half-dome, enriches the panorama of Greater Paris. This urban landmark, located in its right place in the background of the building open to the public, is set into the perspective Batignolles Park.

Each of these two entities is protected to the south by a solar shield, one horizontal, the other vertical, which allows to passively protect the users from the sun while benefiting from the views. The metallic reflections of these two shields, their rounded and softened shapes, create a natural filiation with the emblematic large Parisian buildings, notably the Grand Palais and the Invalides dome, for a natural setting in the Parisian landscape. This familiarity with buildings that are part of the collective memory will guarantee a rapid appropriation by the public.